Pameran dan jualan produk AADK promosi barangan hasil usaha klien

Oleh: Izyan Liyana Mohd Darif

Kajang, 1 November 2021 – Dalam usaha mempromosikan kepelbagaian produk dihasilkan kumpulan klien di Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (PUSPEN), Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) menganjurkan Pameran dan Jualan Produk AADK pada 26 Oktober lalu.

Program kendalian Cawangan Latihan Kerjaya dan Vokasional, Bahagian Rawatan, Perubatan dan Pemulihan AADK itu telah berlangsung selama empat jam di pekarangan Ibu Pejabat AADK di sini.

Pameran yang bermula pada pukul 10 pagi tersebut melibatkan enam buah PUSPEN terdiri daripada PUSPEN Sungai Besi, Kuala Lumpur; PUSPEN Jelebu dan PUSPEN Tampin, Negeri Sembilan; PUSPEN Muar (Johor); PUSPEN Dengkil dan PUSPEN Serendah, Selangor.

Menurut Penolong Pegawai Antidadah, Cawangan Latihan Kerjaya dan Vokasional, Bahagian Rawatan, Perubatan dan Pemulihan Ibu Pejabat AADK, Mohd Norazarizan Shah Azman variasi produk yang dijual di pameran terbabit adalah hasil produksi klien melalui aktiviti vokasional dilaksanakan oleh pihak PUSPEN.

“Program vokasional merupakan platform terbaik untuk mengasah kebolehan dan kreativiti klien dalam menghasilkan rangkaian produk berasaskan makanan, kraftangan, jahitan ataupun pertanian.

“Secara tidak langsung kaedah (program vokasional) ini menjadi terapi buat klien sepanjang tempoh menjalani rawatan dan pemulihan di PUSPEN,” katanya ketika ditemui kru Berita AADK pada Pameran dan Jualan Produk AADK di sini.

Tambah Mohd Norazarizan Shah, penganjuran Pameran dan Jualan Produk AADK itu juga berperanan membantu mempromosikan pasaran produk di luar PUSPEN.

“Buat masa ini produk-produk PUSPEN hanya dijual dalam kalangan warga AADK peringkat ibu pejabat pada setiap bulan.

“Pun begitu, fasa seterusnya kami merancang meluaskan pasaran kepada masyarakat luar khususnya di jabatan dan agensi kerajaan lain.

“Sepertimana baru-baru ini pihak PUSPEN Jelebu menerima tawaran menjual produk klien mereka dalam program jualan di Jabatan Pendaftaran Negara, Putrajaya,” ujarnya lanjut.

Sehubungan itu, selain mini akuarium dan aksesori wanita Pameran dan Jualan Produk AADK turut menawarkan cendawan tiram, cili padi bara, ikan keli, ikan talapia, ikan patin dan pelbagai jenis pokok hiasan pada harga berpatutan.

Accessibility Toolbar