DOKUMENTARI: SYUKUR… ADA TEMPAT UNTUK NIKMATI IBRAH RAMADAN, RAI SYAWAL

SETIAP KALI SYAWAL MENJELMA, PASTI TERBAYANG SUASANA YANG MERIAH DI KAMPUNG HALAMAN BERSAMA SANAK-SAUDARA.

ADA YANG SANGGUP MEREDAH KESESAKKAN JALAN RAYA SEHINGGA BERBELAS JAM HANYA UNTUK MERAIKAN SYAWAL BERSAMA KELUARGA DAN SAHABAT HANDAI. NAMUN, BERBEZA PULA BAGI MEREKA YANG BERADA DI PUSAT TAHANAN SEPERTI DI PUSAT PEMULIHAN PENAGIHAN NARKOTIK (PUSPEN) DI BAWAH KENDALIAN AGENSI ANTIDADAH KEBANGSAAN (AADK).

BANYAK PIHAK MENGANGGAP, MEREKA MUNGKIN TIDAK MERASAI NIKMAT RAMADAN DAN KEMERIAHAN SYAWAL SEPERTI ORANG LAIN. MALAH ADA JUGA MENDAKWA, MEREKA MUNGKIN TIDAK DAPAT MERASAI SUASANA PAGI SYAWAL DENGAN MENIKMATI JUADAH POPULAR SEPERTI KETUPAT, LEMANG, RENDANG DAN ANEKA KUIH RAYA.

TETAPI, HAKIKATNYA JAUH BERBEZA. MENURUT SEORANG KLIEN AADK DI PUSAT PEMULIHAN PENAGIHAN NARKOTIK (PUSPEN) KARAK, DIA BERASA SYUKUR KERANA MEMPUNYAI TEMPAT YANG SELESA UNTUK MENJALANI IBADAH PUASA DAN MERAIKAN SYAWAL BERSAMA RAKAN YANG LAIN. KATANYA, JIKA DIA TIDAK DITAHAN, MUNGKIN RAMADAN DAN SYAWAL BERLALU BEGITU SAHAJA. INI KERANA, MENURUTNYA, DIA MUNGKIN MASIH DIBELENGGU PENGARUH DADAH DAN BUKAN MENIKMATI RAMADAN SERTA SYAWAL BERSAMA KELUARGA.

Accessibility Toolbar