Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Agensi Antidadah Kebangsaan 2019

SELANGOR, 22 JUN – Pelaksanaan Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) yang bertempat di Ibu Pejabat Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) telah berlangsung dengan jayanya. Pada tahun ini, seramai 458 orang pegawai perkhidmatan di AADK telah menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang atas prestasi yang cukup memberangsangkan. Majlis pada kali ini dijalankan dalam norma baharu yang mana penganjurannya melibatkan 21 orang pegawai dari ibu pejabat sahaja dan selebihnya menerima anugerah di negeri masing-masing.

APC diwujudkan dengan tujuan untuk menjadi nadi penggerak motivasi kepada para pegawai perkhimatan untuk terus konsisten dalam menjalankan tugasan yang diamanahkan di AADK. Ketua Pengarah Agensi Antidadah Kebangsaan, YDH CP Dato’ Sri Zulkifli Abdullah, turut menyentuh isu pandemik COVID-19 ketika menyampaikan ucapan pembukaan majlis. Penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang mula dilaksanakan pada Mac 2020 telah menjadi cabaran utama kepada para pegawai dalam menyampaikan perkhidmatan.

Namun demikian, para pegawai telah membuktikan keupayaan mereka dalam menempuhi cabaran hebat ini melalui penggunaan sistem work from home serta mengaplikasikan kreativiti dalam penggunaan teknologi dan media sosial. Penerapan kreativiti yang terhasil ini juga merupakan salah satu pendorong sub-culture yang baik di AADK serta menjadi asas amalan budaya kerja yang unggul dan cemerlang. Ini kerana, sesebuah jabatan yang baik dikenali melalui sikap positif yang berkait rapat dengan kualiti kerja. Selain itu, YDH CP Dato’ Sri Zulkifli Abdullah turut menyeru semua warga AADK untuk sama-sama berganding bahu dalam mengekalkan momentum kerja yang memberangsangkan agar misi utama agensi dalam memerangi dadah akan terus berjaya.

Majlis juga disaksikan dengan acara Nota Serahan Tugas kepada tiga pengarah bahagian yang bertukar portfolio seiring dengan tujuan untuk memperkasakan pengalaman dan pengetahuan dalam menjadi ketua yang berwibawa. Nota Serahan Tugas ini turut dilaksanakan bersama objektif untuk melahirkan para pemimpin yang mempunyai ilmu pengetahuan yang luas dan tidak terhad.

Sesi penutupan majlis berjaya dilangsungkan dengan lancar atas kerjasama semua pihak dan diharap program APC dapat terus diadakan untuk kekal menyuntik semangat dan motivasi dalam diri para pegawai untuk memberikan prestasi kerja yang cemerlang pada masa yang akan datang.

Accessibility Toolbar