Akses Kurang Upaya WC3

Laman Web Agensi Antidadah Kebangsaan Malaysia menyediakan kemudahan untuk membantu mereka yang memerlukan sedikit ubahsuai kepada kandungan laman ini supaya dapat dibaca dalam keadaan yang terbaik. Ini untuk memenuhi matlamat W3C Web Accessibility Initiative (WAI) yang mana untuk menjadikan laman web boleh diakses oleh Orang Kurang Upaya (OKU) dengan kemudahan yang bersesuaian.
Antara kemudahan yang disediakan pada masa ini ialah : -
1.   Pengubah saiz tulisan - Ubah saiz tulisan menjadi lebih besar atau menjadi lebih kecil untuk memudahkan bacaan anda. Anda boleh menjumpainya pada penjuru atas-kanan di sebelah 'banner'.
2.   Pemilihan warna - Tukar warna tema laman untuk memudahkan bacaan mereka yang mempunyai masalah penglihatan ataupun buta warna. Pilihan terdapat pada penjuru kanan 'banner' di bawah pilihan bahasa.
3.   Pembaca teks - Membaca teks yang terdapat di dalam laman web ini, terutamanya ucapan, berita serta beberapa lagi kandungan yang lain. Pembaca teks tersebut akan menghasilkan bunyi yang dijana secara automatik supaya mereka yang tidak dapat membaca dengan jelas maklumat yang dipaparkan dapat mendengarnya. Anda boleh  menggunakan:
      (i)  Pembaca teks '3rd Party' - Gunakan pembaca teks seperti Text-Speech, ReadPlease dan lain-lain .

Bantuan Speech Engine 'Copy-Paste' Teks Di Sini