Latar Belakang Penubuhan

Setelah hampir 30 tahun, akhirnya AADK mengorak langkah melaksanakan anjakan berganda daripada pendekatan pemulihan yang berbentuk regimented, tough & rugged, tidak berstruktur dan sistematik, tiada pilihan dan berbentuk paksaaan secara perundangan di Pusat Serenti / PUSPEN kepada pendekatan yang beraspirasikan konsep terbuka, prihatin, mesra, teraputik, program yang lebih berstruktur, sistematik, multiprogram serta mampu memenuhi keperluan kepulihan klien secara komprehensif.


Bermula 1 Julai 2010, AADK telah melakukan transformasi di dalam merawat dan memulihkan penagih dadah dengan menubuhkan Klinik C&C 1Malaysia Sg Besi sebagai pilot project diikuti dengan Bukit Mertajam, Tampoi, Tampin, Kota Bharu, Kuching dan Papar. Sebuah lagi PUSPEN ditransformasikan kepada Klinik C&C 1Malaysia pada tahun 2011 iaitu Jerantut dan dua buah PUSPEN lagi pada tahun 2012 iaitu Karangan dan Bachok. Sehingga kini terdapat 11 buah Klinik C&C 1Malaysia dengan penambahan sebuah lagi pada 7 Januari 2013 iaitu Klinik C&C 1Malaysia Dengkil.

 

Mini Klinik Cure & Care 1Malaysia

Sejajar dengan Pengenalan Perkhidmatan bagi memenuhi kehendak dan keperluan kepulihan klien, AADK juga telah meluaskan perkhidmatan open access dengan mewujudkan Mini Klinik Cure & Care 1Malaysia. Rasional Pembukaan Mini Klinik C&C 1Malaysia adalah bagi menyediakan kemudahan dan perkhidmatan yang sama seperti di Klinik C&C 1Malaysia di tempat berikut:

  • Tempat yang tiada accessibility kepada perkhidmatan di Klinik C&C.
  • Tempat yang tiada perkhidmatan CCSC di kawasan berkenaan.
  • Tempat yang mempunyai magnitude permasalahan penyalahgunaan substans di kawasan berkenaan.